De Tsjechoslowaakse Wolfhond in huis vergt wel wat van de eigenaar.
Het is absoluut geen hond voor beginners. Consequentheid en veel geduld zijn daarbij de sleutels van het succes.

Een Tsjechoslowaakse Wolfhond is een roedeldier en zal te alle tijde de roedel waarin hij leeft bij elkaar willen houden. Zo zal hij sterk reageren als hij alleen gelaten wordt en zal dit dan ook in een vroeg stadium getraind moeten worden. Vanaf de aanschaf van een pup zal je de hond moeten trainen. 

Een Tsjechoslowaakse Wolfhond is zeer gevoelig voor positieve beloning.  Tsjechen kunnen speuren, gehoorzaamheid volgen, een uithoudingsvermogens proef van 40 km uitvoeren en aan waterwerk deelnemen. 

Zoekt u een circus hond, en wil je hem allerlei kunstjes leren, neem dan geen Tsjech. Heeft u echter een grote dosis vastberadenheid, humor en tijd, dan zou een Tsjech uw ideale hond kunnen zijn. Een Tsjech is gewoon anders, net iets meer, een geweldig stukje puur natuur in huis. Als ze je hart hebben gestolen dan ben je verkocht.


Een eigenaar zal dan ook regelmatig verrast worden door de inventiviteit van de hond. Zo zal een Tsjech, die altijd verzot is op eten, je onbewaakte eten altijd proberen in te pikken. Hij zal in het begin zelfs in je bijzijn proberen om je eten onder je neus van je bord te trekken. En daarna als een haas naar een veilige plek sprinten om het op te peuzelen. Stiekem is een woord wat ze in het begin niet kennen maar als ze de 2 jaar gepasseerd zijn gaat dat stiekeme langzaam verdwijnen. In het begin is het leuk en hilarisch maar ook hier geldt consequentheid en trainen.

Het zijn geweldig atletische honden en kunnen vanuit stilstand over een hekwerk of schutting springen. Als de hond ergens zijn zinnen op heeft gezet dan zal hij tot het uiterste gaan om het voor elkaar te krijgen. Heeft de hond ergens echt geen zin in dan zal hij het ook absoluut niet uitvoeren en is dan Oost-Indisch doof.

Door hun sterke kaken (dubbel zo sterk als een herdershond) is het mogelijk dat ze binnen enkele minuten een draadkooi/bench open buigen om zo hun weg naar de vrijheid te bewerkstelligen.

Het zijn ontzettende clowns met een tomeloze energie. Met hun gezichtsuitdrukking en verrassende acties pakken ze je in waar je bij staat.  Ze zijn graag bij je en houden van knuffelen en aandacht. Zijn enthousiast als je weer thuis komt en visite zal uitbundig begroet worden. Hun karakter is vrolijk en stabiel.
Ze hebben een prachtige vacht, een mooie volle kraag tijdens de wintervacht en een bijzonder masker op hun kop.     

Mocht u besluiten om een Tsjechoslowaakse Wolfhond aan te schaffen, ga dan van te voren bij een show kijken. 

Wij zijn na lang wikken en wegen gestopt met het fokken van de Tsjechoslowaakse Wolfhond.